Oosterzele hijst eindelijk regenboogvlag

Het gemeentebestuur van Oosterzele zal volgende maand, 17 mei op IDAHOT-dag, voor het eerst de regenboogvlag hijsen. Open Vld plus-fractieleider had daar in het verleden meermaals toe opgeroepen, maar kreeg steevast nee op het rekest. Filip Michiels vernam nu van Cavaria dat het gemeentebestuur dit jaar de vlag wél zal hijsen.

Zowel in 2013 als 2014 weigerde de CD&V/N-VA-meerderheid in te gaan op de vraag van Michiels om, net als meer dan 200 andere gemeenten in Vlaanderen de regenboogvlag te hijsen op 17 mei. (lees meer hier)

Door de vlag op te hangen toont een bestuur haar solidariteit met de holebi- en transgendergemeenschap. Ze beklemtonen zo dat ze deze minderheid in hun beleid een zichtbare plaats willen geven. Op deze manier tonen lokale beleidsmakers dus dat ze holebi’s en transgenders een warm hart toedragen.

De meerderheid riep in het verleden o.m. de neutraliteit in als excuus. Na de weigering vorig jaar besliste de oppositie om een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid te houden. Zo hesen raadsleden Ruben De Gusseme en Filip Michiels zelf de vlag aan de gevel van het gemeentehuis. Al na minder dan een uur werd de vlag toen weggehaald door de meerderheid. Nog dit jaar, op één van de recentste gemeenteraden liet Michiels nog zijn ongenoegen blijken over het feit dat er momenteel wél andere dan de officiële vlaggen aan het gemeentehuis hangen. “Waarom kunnen andere spandoeken of vlaggen wél en de regenboogvlag één dag per jaar niet,” poneerde Michiels toen.

Het schepencollege liet Cavara, de koepelvereniging van holebi’s en transgenders, intussen weten dit jaar wél te zullen deelnemen aan de actie, zo vernam de liberale fractieleider. Het college nam die beslissing op 24 maart jl.

Filip Michiels: “Ik ben blij dat de meerderheid eindelijk haar standpunt bijstelt. We zijn een vooruitstrevend land op vlak van holebi-rechten, maar zo’n Internationale Dag is zeker nog nodig, want ondanks de vooruitgang die hier en daar geboekt wordt, zien we ook een steeds hardnekkiger beweging van intolerante wereldlijke en geestelijke leiders. Zie vandaag ook de discussie over de benoeming van de Franse ambassadeur in Vaticaanstad.”

Homofobie moet ten allen tijde bestreden worden. Het is aan politici en burgers om elke vorm van homofobie aan te klagen als een daad van vernedering en onmenselijkheid.

“Door de regenboogvlag op te hangen zal Oosterzele nu dus oproepen om het pesten van holebi’s en transgenders tegen te gaan. Onze fractie is blij dat dit volgende maand wél duidelijk in beeld zal gebracht worden in onze gemeente De rechten én de vrijheden van de mens zijn té belangrijk. Vandaar onze actie,” besluit Michiels.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *