Open Vld plus wil wettelijk trouwen in Pastorietuin Landskouter mogelijk maken

“De coronapandemie zet mensen ertoe aan op een creatieve manier activiteiten veilig te organiseren”, zeggen Ruben De Gusseme, Marina Bovyn en Filip Michiels van Open Vld plus Oosterzele. “In mei vorig jaar stelden we met onze fractie op de gemeenteraad reeds voor om trouwen op een buitenlocatie mogelijk te maken. Ook vele andere steden en gemeenten hebben intussen een buitenlocatie waar je officieel kan trouwen Met de Pastorietuin in Landskouter schuiven we een eerste officiële locatie naar voor.”

Bij een burgerlijk huwelijk in het gemeentehuis mogen nog steeds maar vijftien mensen aanwezig zijn. Mondmaskers zijn verplicht en maximum één persoon per tien vierkante meter is toegelaten en de nodige afstand moet worden bewaard.

“Trouwen in openlucht is dus een veiliger alternatief en rekening houdend met de huidige coronamaatregelen zouden er ook meer mensen aanwezigen kunnen zijn op de huwelijksceremonie,” zegt Ruben De Gusseme, gemeenteraadslid van Open Vld plus. “Onze fractie heeft op de gemeenteraad van 27 mei vorig jaar hierover reeds een eerste voorstel gedaan. De gemeenteraad stemde nadien op 18 juni 2020 unaniem het principe goed voor de opmaak van een gemeentelijk reglement met betrekking tot de locatie van huwelijksplechtigheden. Maar sindsdien bleef het stil. Nu het trouwseizoen weer nadert, de Corona-regels nog gelden én het weer beter wordt, schuiven we dus een concrete piste naar voor op de gemeenteraad van donderdag 29 april.”

Marina Bovyn uit Landskouter, bestuurslid van Open Vld plus: “De Pastorietuin van Landskouter wordt in normale omstandigheden door de inwoners van Landskouter dikwijls gebruikt voor kleinschalige evenementen. Het is een gezellige tuin, in het centrum van onze kleinste deelgemeente, onder de kerktoren. De tuin, die genoemd is naar Eskimopater Frans Van De Velde, huisvest ook de verbroerderingsboom met onze zustergemeente Oberkirch en heeft bovendien een kleine kiosk. Daarmee heeft de locatie enkele mooie troeven om er een gezellige burgerlijke plechtigheden te organiseren.”

De wetgeving bepaalt dat de gemeenteraad op haar grondgebied naast het gemeentehuis  andere openbare plaatsen met een neutraal karakter kan aanwijzen om huwelijken te voltrekken. Het is wel zo dat de gemeente het uitsluitend gebruiksrecht van de locatie moet hebben.

Open Vld plus fractieleider Filip Michiels: “De Pastorietuin is makkelijk toegankelijk én voldoet aan de wettelijke bepalingen. Daarmee schuift onze fractie deze locatie als eerste locatie naar voor om trouwen in openlucht op heel korte termijn mogelijk te maken. Ook de Erfgoedtuin in Moortsele is een prachtige en romantische locatie, maar er is juridisch nog geen uitsluitsel of deze locatie momenteel kan worden aangeduid. De bunkerroute loopt door het kleine park en de site wordt ook gebruikt door de erfgoedcel. Daardoor is niet expliciet aan het criterium rond ‘uitsluitend gebruiksrecht’ voldaan. We hopen dat de voltallige gemeenteraad daarom ons voorstel voor eerste locatie in Landskouter steunt, waardoor bij huwelijken in openlucht binnenkort iets meer mensen aanwezig kunnen zijn. In een latere fase kan dit desgevalland nog aangevuld worden met één of meerdere andere locaties.”