Rookmelder bij de geboorte van eerste kind

Op de gemeenteraad van 28 januari hebben Carine Schamp en Filip Michiels een voorstel gelanceerd over het verdelen van rookmelders aan ouders bij de geboorte van een eerste kind

Toegevoegd punt – gemeenteraad 28 januari 2015
Op voorstel van Filip Michiels en Carine Schamp:
Principebeslissing over het verdelen van rookmelders aan ouders bij de geboorte van een eerste kind

TOELICHTING

In 2014 zouden in ons land 69 mensen omgekomen zijn door woningbranden.

De oorzaken zijn erg verscheiden: kortsluiting van elektrische apparaten, brandende sigaretten of kaarsen, …

In de raadszitting van 31/8/2011 keurde de gemeenteraad, op voorstel van Filip Michiels, een principebeslissing goed om een subsidiereglement uit te werken voor de aankoop van rookmelders en zo de inwoners te stimuleren een rookmelder te kopen.

Om budgettaire redenen kwam de meerderheid hier verder in de loop van vorige legislatuur op terug.

Een rookmelder plaatsen in de woning is erg eenvoudig en kan een huisbrand voorkomen en levens redden. Een rookdetector slaat alarm wanneer zich in een ruimte rookvorming voordoet. Dankzij de snelle detectie van rook kan een rookdetector het aantal doden en gewonden bij brand aanzienlijk verminderen.

Rook is gevaarlijker dan vlammen. Rook verduistert en kan zich zo snel verspreiden dat u volledig gedesoriënteerd raakt, zelfs in uw eigen woning. In heel wat gevallen zijn het niet de vlammen die doden, maar wel de verstikkende gassen.

Dankzij rookdetectoren daalt het aantal doden bij woningbranden van 9 naar 3 per 1000. 69 % van de branden (41 % zonder rookdetector) kan tot de vuurhaard worden beperkt, wat de totale schade beperkt.

Via deze principebeslissing willen we voorstellen dat aan ouders bij de geboorte van hun eerste kind een rookmelder wordt geschonken. Bij de geboorte van een kind beseffen we immers allemaal hoe fragiel en hoe breek- en kostbaar dat piepjonge leven is. Het brandveilig houden van je woning is dan één van de prioriteiten.

In 2012 werden 118 nieuwe Oosterzelenaren geboren, dit zijn niet allemaal eerstgeborenen. Stel dat dit wél zo was, dan zou dit voorstel een kostprijs dragen van ongeveer 118x € 25 = € 2950. Een minimale kost, zeker wanneer je dit zou vergelijken met vb. het voorzien (huurprijs) van een noodwoning, mocht toch een gezin getroffen worden.

BESLUIT

De gemeenteraad van Oosterzele,

  • Artikel 1: De gemeenteraad van Oosterzele verklaart zich principieel akkoord met het uitwerken van een reglement voor het schenken van een rookmelder aan gezinnen bij de geboorte van een eerste kind.
  • Artikel 2: De gemeentelijke diensten wordt opdracht gegeven hiervoor een voorstel uit te werken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *