Principebeslissing over de opstart van een gemeentelijk “Op Wielekes- depot”

Op Wielekes promoot fietsen bij (en met) kinderen tussen 2 en 12 jaar. Het project maakt kwalitatieve kinderfietsen toegankelijk door middel van een deelsysteem. Jonge gezinnen die lid zijn van Op Wielekes kunnen een loopfiets, een aanhangfiets of een kinderfiets gebruiken. Leden van Op Wielekes groeien mee met het aanbod. Naarmate hun kinderen groter worden, gebruiken ze wat ze op dat moment nodig hebben. Open Vld plus stelt voor om een gemeentelijk depot op te starten.

Voordelen van Op Wielekes

  • Altijd toegang tot een kwalitatieve kinderfiets op maat
  • Een eenvoudige en goedkope oplossing om te fietsen met uw kind van 0 tot 12 jaar
  • Plaats winnen in huis door enkel de fiets te stallen die u op dat moment nodig hebt
  • Wekelijks mogelijkheid tot fietsonderhoud in een open fietsherstelplaats
  • Een infopunt voor fietsen met kinderen. Workshops rond fietsherstel voor kinderen, veilig fietsen…
  • Een nieuw leven geven aan reeds gebruikte fietsen

 

Op Wielekes werd in 2015 bekroond door het Fonds Delhaize Group van de Koning Boudewijnstichting. De prijs ging naar initiatieven die de goede sfeer in een wijk, dorp of stad bevorderen. In 2015 was Op Wielekes een van de laureaten in de wedstrijd Radicale Vernieuwers van de krant De Standaard.

Met steun van de Provincie Oost-Vlaanderen ontwikkelde Netwerk Bewust Verbruiken een opstartpakket. Hiermee helpt men op weg om een lokaal depot op te starten in jouw omgeving. Ze bundelden hun ervaringen – het vinden van een geschikte locatie, hoe partners en vrijwilligers samenbrengen, hoe fietsjes en materiaal verzamelen, financiering, perswerking en promo, het aantrekken van de bezoekers

 

Hoe meer kinderen op de fiets, hoe beter! Dit opstart pakket is dan ook gratis en voor iedereen. Voor het gebruik van dit opstartpakket vraagt het Netwerk akkoord te gaan met twee principes, namelijk terugkoppeling en verwijzing.

1. Terugkoppeling: Je wordt lid van het lerend netwerk. Hier delen we informatie zoals contracten, aantal depots en fietsen, financieel systeem,… en het lid worden van het lerend netwerk.

2.Verwijzing: op de website wordt gelinkt naar www.opwielekes.be (waar alle deelinitiatieven worden verzameld).

3.Naamgeving: Je bent vrij in de naamgeving. Maar noem je je depot Op Wielekes, dan krijg je extra mogelijkheden.

 

Open Vld plus stelt voor om – ook in samenwerking met de lokale fietshandelaars – een gemeentelijk depot op te starten. Het is een goed initiatief om kinderen vroeg op de fiets te krijgen en zo werk te maken van een flankerend beleid rond fietsverkeer.

 

De gemeenteraad,

 

BESLUIT

 

Artikel 1 akkoord te gaan met de principebeslissing om

 

  1. a) een gemeentelijk depot van op Wielekes op te starten in Oosterzele;
  2. b) akkoord te gaan met de principes van Netwerk Bewust Verbruiken;
  3. c) ook in overleg te gaan met de lokale fietshandelaars voor de uitbouw van het depot.

 

Artikel 2 deze beslissing over te maken aan de dienst Mobiliteit en Verkeer en vragen om uitvoering te geven aan deze principebeslissing. De verdere modaliteiten voor de uitwerking zullen – op voorstel van de administratie – zullen deel uitmaken van een afzonderlijke (latere) beslissing van de gemeenteraad.