Voorstel over rookmelders uit 2011 eindelijk gerealiseerd

Het gemeentebestuur van Oosterzele liet recent weten dat via een samenwerking met de Stichting Brandwonden de inwoners de mogelijkheid wordt geboden om op een eenvoudige manier een degelijke rookmelder aan een gunstige prijs aan te kopen. In 2020 worden rookmelders overigens verplicht voor alle woningen in Vlaanderen.

Filip is tevreden dat zijn voorstel uit 2011  nu gevolg krijgt. Hij lanceerde in augustus 2011 het voorstel om rookmelders tegen een gereduceerde tarief aan te bieden, om zo de aankoop van rookmelders te stimuleren. (lees hier: voorstel Filip Michiels Rookmelders 31 08 2011)

De gemeenteraad keurde deze principebeslissing (inzake het voorzien van een gemeentelijke tussenkomst voor de inwoners en verenigingen met eigen infrastructuur voor de aankoop van rookmelders) toen goed.

Er zou eerst bekeken worden om dit eventueel binnen de hele politiezone te organiseren. Toen het politiecollege besliste om dit niet uit te werken, bleef het lang stil hieromtrent. Ook latere vragen aan het schepencollege om middelen bleven onbeantwoord.

“Rookmelders kunnen levensreddend zijn, het thema brandveiligheid stimuleren is een prioritaire opdracht. Deze actie via de Stichting Brandwonden is dus een goeie zaak”

Practica

Je kunt via de samenwerking de First Alert rookmelder SA700LLE aankopen. Die heeft volgende specificaties:
◾Een lithium batterij met een levensduur van tien jaar
◾Tien jaar garantie vanaf de dag van aankoop
◾Een niet verwijderbare batterij
◾Dubbelzijdige kleefband: niet boren
◾Aansprakelijkheidsverzekering

Wie interesse heeft in (een) rookmelder(s) kan ze kopen in de bib tijdens de openingsuren (Stationsstraat 13 in Scheldewindeke). De kostprijs bedraagt 16 euro; er kan enkel cash betaald worden. Daarvoor krijgt men een degelijke rookmelder (winkelwaarde 32 euro) en een folder met nuttige tips over de plaatsing en het onderhoud van je rookmelder. De Stichting Brandwonden raadt aan om de rookmelder te registreren. Dat maakt de garantieprocedure veel eenvoudiger.