Winkeldiefstal aanpakken met lik-op-stukbeleid

Politieraadslid Filip Michiels (Open Vld plus Oosterzele) pleit er in de politieraad zone Rhode & Schelde (Merelbeke, Melle, Oosterzele en Destelbergen) voor om nog meer in te zetten op de aanpak van winkeldiefstal. De cijfers tonen de voorbije jaren een stijgende tendens. Daarom pleit hij ervoor om een lik-op-stukbeleid in te voeren in de politiezone. Michiels heeft daarover vorige week een vraag ingediend, om te bespreken op de volgende politieraad. Hij wil, in navolging van succesvolle eerdere experimenten in Limburg, winkeldiefstal aanpakken met onmiddellijke bestraffing.


Politieraadslid Filip Michiels: “Heel veel lokale handelaars blijven geconfronteerd worden met winkeldiefstal en het zorgt voor veel frustraties en inkomstenverlies. Vaak doen ze ook geen aangifte uit een gevoel van machteloosheid en door de administratieve rompslomp. Daarom voerde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne lik-op-stukboetes in, om daders direct te kunnen bestraffen.”

Minister Van Quickenborne wil op die manier dat iedere op heterdaad betrapte winkeldief onmiddellijk bestraft wordt. Daaraan zal iedereen moeten bijdragen. Winkeliers door meer aangifte te doen, politie en parket door het systeem van lik-op-stukboetes consequent toe te passen.

Uit de cijfers van onze politiezone blijkt helaas dat de stijgende tendens van winkeldiefstallen zich ook in onze politiezone voordoet,” stelt Michiels. “In 2021 waren er 88 winkeldiefstallen (inclusief 4 pogingen), meteen het hoogste cijfer van de voorbije 10 jaar. We moeten daar allen samen trachten een halt toe te roepen. Daarvoor heeft Justitie vorig jaar de zogeheten lik-op-stukboete (een onmiddellijke minnelijke schikking) ingevoerd. De politie kan een op heterdaad betrapte winkeldief ter plaatse een boete tot 350 euro opleggen. Als de dader bekent, dan kan hij die boete onmiddellijk betalen via de betaalterminal van de politie of met een QR-code. De boete kan ook binnen de 14 dagen opgestuurd worden.”

De minister maakte onlangs bekend dat tot op heden al 312 dergelijke boetes werden uitgeschreven. Het gaat nu over een 60-tal per maand. Al zijn er blijkbaar wel grote regionale verschillen. Zo is Limburg koploper met 120 lik-op-stukboetes voor winkeldiefstal.

Het voorstel van Michiels zal normaal worden besproken op de volgende politieraad.

Cijfers – Winkeldiefstal in politiezone Rhode en Schelde (bron: https://www.politie.be/statistieken/ )