Met minister naar Corsica, het koninklijk paleis en de Boekenbeurs

Twee Oosterzelenaren, waaronder Filip, trokken eind augustus samen met minister van jeugd Sven Gatz en 5 andere jongeren door de bergen van Corsica. Het gezelschap ploeterde zes loodzware dagen met de rugzak van Bavella naar Vizzavona. Onderweg kwamen de jongeren en de minister voor heel wat verrassingen te staan, van ondrinkbaar water tot stappers voor wie trektochten in de bergen geen spek voor de bek bleken. Ook koning Filip hoorde over het avontuur van De Corsicanenen nodigde hen, op 25 oktober uit op de koffie, voor een gesprek over hun ervaringen onderweg, maar ook over vriendschap en hun kijk op de samenleving.

De zes jongeren, tussen 18 en 26 jaar oud, verschillen in zowat alles. Maar één ding hebben ze gemeen: ze zetten zich in voor anderen. Voor een jeugdbeweging of een jeugdhuis, voor vluchtelingen of kwetsbare jongeren, …. Dit leverde interessante gesprekken op die vaak op het scherp van de snee verliepen.

Eén van de jongeren was Simon Van Der Spiegel. Hij is gepokt en gemazeld in het jeugdwerk. Deze 23-jarige student leraar staat al 8 jaar in de leiding van Chiro Balegem en was er groepsleider. Hij is ook hoofdmonitor op de speelpleinwerking en werkt als vrijwilliger mee in het jeugdhuis. Daarnaast is hij co-voorzitter van de Jeugdraad.

Open Vld plus fractieleider Filip Michiels was de tweede Oosterzelenaar in het gezelschap. Hij is beroepshalve raadgever jeugd van minister Sven Gatz en stond o.m. in voor de praktische regelingen van de trip, samen met zijn collega Peter, ook wel ‘de grijze man’ genaamd.

De tochtavonturen van de minister en de jongeren naar Corsica  zijn verschenen in een boek “SnapWhat Minister” Het boek – opgetekend door Peter Dejaegher ‘de grijze man’ combineert het relaas van de avonturen onderweg met de weerslag van boeiende toekomstgesprekken met de jongeren ’s avonds voor het slapengaan.

De minister en de Corsicanen waren intussen ook te gast op de boekenbeurs, waar ze hun boek voorstelden en een signeersessie verzorgden.

‘Snapwhat minister? Sven Gatz en de Corsicanen. Zes millennials en een minister op zoek naar de toekomst van de samenleving’, is te koop in de boekhandel en kost € 19,99 hier online te verkrijgen.

Meer info over het hele avontuur lees je ook hier.