Hijst Oosterzele dit jaar wél de regenboogvlag

Gemeenteraad 30 april 2014 – Filip vraagt op de gemeenteraad of Oosterzele dit jaar wél de regenboogvlag wil hijsen de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie op de 17 mei
Vorig jaar stelde ik reeds een schriftelijke vraag over deze aangelegenheid. (lees HIER meer)

Steeds meer gemeenten hangen in de weken rond de Belgian Pride en de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie (binnenkort, op 17 mei) de regenboogvlag uit. Inmiddels zouden 217 Vlaamse gemeenten deelnemen aan deze actie, waarvan een 38-tal Oost-Vlaamse gemeentebesturen.

Daarmee tonen deze gemeenten hun solidariteit met de holebi- en transgendergemeenschap en beklemtonen zo dat ze deze minderheid in hun beleid een zichtbare plaats willen geven. Op deze manier tonen lokale beleidsmakers dat ze holebi’s en transgenders een warm hart toedragen.

Het bestuur gaf vorig jaar te kennen deze actie niet te willen steunen. Er werd aangegeven dat Oosterzele geen precedenten of verwachtingen wil creëren door officieel standpunten over sociale kwesties in te nemen. “We moeten immers onze neutraliteit als gemeentebestuur bewaren en daardoor kan het college dus niet ingaan op dergelijke verzoeken,” luidde het toen bij de meerderheid.

Ik meen vooreerst dat de geaardheid van personen niets te maken heeft met ‘sociale kwesties’. Daarnaast ben ik van oordeel dat het uithangen van een regenboogvlag geenszins de neutraliteit van een gemeentebestuur schaadt, integendeel zelfs.

Ik wil dan ook graag mijn vraag herhalen:

  1. Is het College van Burgemeester en Schepenen bereid om op 17 mei, op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, de regenboogvlag te hijsen aan het gemeentehuis?
  2. Het bestuursakkoord geeft geen melding van specifieke aandachtspunten voor Holebi’s en transgenders. Wat zijn de aandachtspunten van de meerderheid terzake voor deze legislatuur?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *