Grote burgerbevraging Oosterzele: wel of geen AC?

Wat zijn voor jou prioritaire investeringen? Een 𝗻𝗶𝗲𝘂𝘄 𝗮𝗱𝗺𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝗮𝘁𝗶𝗲𝗳 𝗰𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂𝗺 (𝗔𝗖) van 6,3 miljoen euro? Of 𝗯𝗲𝘁𝗲𝗿𝗲 𝗳𝗶𝗲𝘁𝘀𝗶𝗻𝗳𝗿𝗮𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁𝘂𝘂𝗿 𝗲𝗻 𝗺𝗲𝗲𝗿 𝗲𝗻 𝗯𝗲𝘁𝗲𝗿𝗲 𝘀𝗽𝗼𝗿𝘁- 𝗲𝗻 𝗷𝗲𝘂𝗴𝗱𝗮𝗰𝗰𝗼𝗺𝗺𝗼𝗱𝗮𝘁𝗶𝗲.
Wij hebben onze mening maar willen het graag van elke Oosterzelenaar weten.

𝗚𝗲𝗲𝗳 𝗷𝗼𝘂𝘄 𝗺𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴 𝗻𝘂 op 👉 www.welofgeenac.be

 

Open Vld plus lanceert met www.welofgeenac.be brede burgerbevraging over prioritaire investeringen in Oosterzele

Open Vld plus Oosterzele lanceert een brede burgerbevraging over de komst van een nieuw administratief centrum in Oosterzele. Voor de liberalen is het project van 6,3 miljoen euro te groot, niet voldoende toekomstgericht én zijn er ten dienste van de bevolking belangrijkere zaken om in te investeren, zoals betere fietsinfrastructuur, sport- en jeugdaccommodatie.

Het CD&V/N-VA bestuur kondigde in hun bestuursakkoord plechtig aan om bij grootschalige projecten steeds inspraak van de bevolking te vragen. Een nieuw AC van 6,3 miljoen euro is zo’n project. Toch werd op geen enkel moment enige inspraak van de bevolking of de gemeenteraad gevraagd. Enkel het personeel werd geconsulteerd.

Vooraleer er een definitieve beslissing moet genomen worden op de gemeenteraad over de komst van het project, wil Open Vld plus dus nu heel breed de Oosterzeelse bevolking bevragen. Daarom wordt de website www.welofgeenac.be in het leven geroepen. Alle inwoners krijgen ook een folder in de bus én zij die niet over PC of internet beschikken zullen dus ook via een stemformulier hun mening kunnen uitbrengen op de vraag: wat is prioritair voor jou als Oosterzelenaar? Een nieuw administratief centrum van 6,3 miljoen euro of meer investeringen in fietsinfrastructuur, sport én jeugd.

De zittende meerderheid wil voor de realisatie van het nieuwe AC in het verkiezingsjaar (2024) een bijkomende lening aangaan van 5,6 miljoen euro. Ondanks de hoge schuldgraad van Oosterzele. Het is de mening van Open Vld plus dat er meer belangrijke zaken zijn in onze gemeente om te investeren. Een renovatie van het bestaand gemeentehuis met goede dienstverlening voor de bevolking blijft een must. Maar het nieuwe AC wordt een prestigeproject waar weinig toekomstgericht gedacht wordt. Zo wordt in het wensenprogramma géén rekening gehouden met thuiswerk of flexiwerk. Elke ambtenaar krijgt nog steeds zijn of haar bureau. Meer digitalisering naast dienstverlening in het gemeentehuis lijkt nog steeds geen kernwoord voor dit bestuur. Een gemiste kans, want dat is net waar de Vlaamse overheid op inzet.

Bovendien wordt bij de realisatie van dit gebouw geen rekening gehouden met een mogelijke fusie met een buurgemeente. Iets waar de meerderheid trouwens wel concreet over spreekt.

Andere investeringen prioritair? Wat denkt de Oosterzelenaar?

Open Vld plus stelt zelf vast én krijgt van inwoners en verenigingen te horen dat er nog veel werk op de plank ligt inzake fiets- en verkeersveiligheid. Ouders durven hun kinderen niet alleen naar school, de jeugdbeweging of de sportclub laten fietsen. Er zijn dus belangrijke investeringen nodig in fietsinfrastructuur en verkeersveiligheid. De resultaten van een heel recente fietsenquête is duidelijk. Het vertrouwen in het gevoerde fietsbeleid zakt, volgens een door Solva gevoerde bevolkingsbevraging, drastisch van 7/10 in 2020 naar 5,5/10 in 2022. Het beleid krijgt zelfs een buis op de vraag of kinderen veilig naar school kunnen fietsen(4/10) en op de vraag of het gemeentebestuur gevaarlijke fietssituaties ernstig neemt (4,8/10).

Sportieve inwoners, jong en oud, oordelen ook dat er in sportinfrastructuur reeds vele jaren té weinig geïnvesteerd werd. Een grondige renovatie van de sporthal dringt zich op. Belangrijk voor vele sportclubs. Onze gemeente heeft (in tegenstelling tot bijna alle andere naburige gemeenten) geen eigen investeringen gedaan in o.a. voetbalvelden. Daar is nochtans nood aan voor onze jonge sporters.

Ondernemers smeken al jaar én dag voor extra ruimte om te investeren. Open Vld plus ijvert al 20 jaar voor de realisatie van de tweede ambachtelijke zone. Het project blijft aanslepen.

Bovendien zijn de investeringen in het Oosterzeels rioleringsnet meer dan ondermaats. De rioleringsgraad in Vlaanderen is momenteel 88 %, in Oosterzele is dit slechts 58,91%. Oosterzele scoort ook slecht op het vlak van zuiveringsgraad van het afvalwater. In Vlaanderen is dit gemiddeld 86 %, in Oosterzele amper 44,15%. Slechts 14 gemeenten in héél Vlaanderen scoren slechter.

Voor onze succesvolle jeugdbewegingen, opgebouwd door de inzet van goede leiding en vrijwilligers, is degelijke speelplek en accommodatie een must. Door de beslissingen van het zittend bestuur is er echter een aanzienlijk gebrek aan voldoende ruimte en goede infrastructuur.

Oosterzele heeft ook nood aan meer structurele ondersteuning voor kinderopvang.

Met de brede bevolkingsbevraging wil Open Vld plus nu ook aan de Oosterzelenaar vragen waar prioritair moet in geïnvesteerd worden: een nieuw administratief centrum, of  meer investeren in sport, jeugd en fietsveiligheid?

Inwoners kunnen vanaf nu online stemmen op www.welofgeenac.be en krijgen eerstdaags ook een folder met stemformulier in de brievenbus. In de folder zit ook een affiche die inwoners steeds zichtbaar mogen ophangen.